Života budič – Medvedí cesnak

  • Spolu s jarným počasím k nám prichádza aj medvedí cesnak.
  • Medvedí cesnak je prvá jarná rastlina, ktorou môžeme povzbudiť naše telo.
  • Je znakom jarnej očisty a prvou potravou medveďov po dlhom spánok.
  • Na roznaký účel môže poslúžiť aj nám tak poďme si niečo o ňom povedať.

Liečivé účinky medvedieho cesnaku už dávno poznali naši predkovia. V ľudovom lekárstve
patrí medvedí cesnak medzi tie najznámejšie bylinky. Od klasického cesnaku sa líši, a to najmä látkami, ktoré
medvedí cesnak obsahuje. Medzi najvýznamnejšie látky patria éterické oleje a alicín. Tieto
látky dokážu pôsobiť na ľudské telo v mnohých smeroch. Medvedí cesnak je tiež
neodlúčiteľnou súčasťou jarných očistných kúr.

Medvedí cesnak je prírodné antibiotikum, antioxidant a zdroj vitamínu C. V medveďom
cesnaku sa nachádza aj pozoruhodné množstvo železa, a rôznych vitamínov ako vitamín A,
B1 a B2.

Liečivé účinky

Medvedí cesnak má obrovské liečivé účinky. Posilňuje imunitu, stimuluje tvorbu bielych
krviniek, pomáha pri reumatických bolestiach, čistí črevá od škodlivých látok, má pozitívny
vplyv na činnosť srdca, podporuje chuť do jedla, prečisťuje ľadviny a močový mechúr.
Pomáha pri chrípke, rôznych respiračných ochoreniach, nesmie chýbať pri liečení angíny
a dokáže zmierniť tuberkulózu. Znižuje vysoký krvný tlak a pomáha pri liečení mykózy.

Široká využiteľnosť

Medvedí cesnak môžeme konzumovať v rôznych podobách. Medzi najobľúbenejší
a najjednoduchší spôsob patrí chlieb natretý maslom a posypaný čerstvo posekaným
medvedím cesnakom. Hodí sa tiež k zeleninovým šalátom, a v kombinácii so špenátom.
Jednoducho si môžeme pripraviť tinktúru alebo aj takéto prílohy a omáčky.

Pesto z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak, soľ, čierne korenie a olivový olej rozmixujeme nadrobno v mixéri. Pesto
môžeme pridať do cestovín alebo rôznych iných jedál.

Pri veľkom množstve môžeme pesto odložiť do zaváraninovej fľaše na pár dní na chladné
miesto alebo do chladničky.

Omáčka z medvedieho cesnaku

Hrsť medvedieho cesnaku sparíme na lyžici masla, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, muškátovým orieškom a podlejeme 1 dcl bieleho vína.

Napokon k omáčke pridáme dve lyžice smotany na šľahanie, rozmixujeme a ešte teplú omáčku zahustíme maslom. Skvelé sa hodia k špaldovým cestovinám.

Treba si dať ale pozor

Ak sa rozhodnete pre zber medvedieho cesnaku treba si dať pozor na konvalinku voňavú. Je veľmi podobná medvediemu cesnaku a je jedovatá. Ľahko ich môžeme odlíšiť podľa pachu. Po odtrhnutí a pošúchaní listu musí mať typickú cesnakovú vôňu.

Na zber sa vydajte len do začiatku kvitnutia. Dávajte si obzvlášť pozor či nie ste alergický na alicín. Ak máte slabší žalúdok, tak konzumujte medvedí cesnak len v malom množstve.

Pridaj komentár