Objavte kúzelnú moc zázvoru

  • Zázvor je veľmi bohatá a vďačná rastliny s velebnými účinkami.
  • Môžeme ho nájsť takmer v každej domácnosti, a najväčší dopyt po ňom začína v zimnom období.
  • Jeho použitie je veľmi široké pretože dokáže liečiť mnoho chorôb. Nesmieme zabúdať ani na jeho chuť. Vďaka nej sa stal neodlúčiteľnou súčasťou mnohých kuchýň.

Čo vlastne zázvor je?

Zázvor dokážeme nájsť v podobe útlej 1,5 metrov vysokej rastliny, ktorá pochádza z Ázie.
Najväčším pestovateľom tejto rastliny sú obyvatelia Indie, Číny a Indonézie.

Z celej rastliny sa používa najmä podzemná časť. Zázvor je dostupný takmer vo všetkých obchodoch, dokonca aj v malých potravinách.

Pri výbere koreňa zázvoru dbajte na to, aby bol pevný a neobschnutý.

Čo zázvor obsahuje?

Zázvor je úložisko pre mnohé špecifické a esenciálne látky. Medzi najvýznamnejšie látky patrí gingerol.

Gingerol je prírodný olej so silnými protizápalovými a antioxidačnými účinkami.

Za ďalšie výnimočné vlastnosti môžu vitamíny A, E a časť vitamínov zo skupiny B. Zázvor obsahuje ešte ďalšie potrebné látky ako fosfor, vápnik, draslík, sodík, horčík a železo.

Aké sú jeho liečivé účinky?

Antioxidačné a protizápalové účinky tejto rastliny sú využívané hlavne pri liečbe nachladenia, chrípke a pri tráviacich problémoch.

Príjemne uvoľňuje upchatý nos a vyhrieva telo. Za zmierňovaním nadúvania a napomáhaniu trávenia stoja práve esenciálne oleje. Pomáha tehotným ženám mávajúcim problémy s rannou nevoľnosťou, ktorú dokáže  výrazne eliminovať. Na zázvor nezabúdajte ani pri cestovaní, kedy pri nevoľnostiach vie výrazne pomôcť.

V prípade, že zázvor používate pravidelne, posilní vám imunitný systém a stáva ta tak
prevenciu voči rôznym chorobám. Hrejivé účinky urýchľujú metabolizmus, takže by nemal chýbať pri redukčných diétach.

Zázvor dokáže účinne liečiť niektoré druhy rakoviny, a pomáha ženám pri menštruačných
bolestiach.

Ako sa zázvor používa?

Najbežnejším spôsobom používania zázvoru je v čerstvej a v sušenej podobe ako korenie.

Posilňujúci čaj sa dá pripraviť z čerstvého zázvoru, ktorý telo vzpruží a pripraví do náročného
dňa.

Čerstvý sa používa aj v kuchyni pri príprave bežných jedál. V ázijských kuchyniach je
rozšírený v nakladanej forme.

Pre koho je zázvor nevhodný?

Zázvor je rastlina doslova so zázračnými schopnosťami. Avšak nemusí byť vhodná pre
každého.

Hlavne malé deti do dvoch rokov a osoby s dlhodobými srdcovými problémami by
sa mali zázvoru vyhýbať.

Ženy v požehnanom stave ho používať môžu, ale v obmedzenom množstve a nie počas celej doby tehotenstva.

Vo vyšších štádiách môže zapríčiniť predčasnú činnosť maternice, a preto hrejivý čaj nie je práve najvhodnejší.

Pridaj komentár