Malý pozemok im zaručuje sebestačnosť, a viac ako 16-tisíc eur ročne.

  • Ročne dokážu vypestovať až 3200 kg plodín a zarobiť viac ako 16-tisíc eur.
  • Nezvyčajný spôsob pestovania im zaručuje vysokú produkciu, ktorou už prekvapili nejedného pestovateľa.
  • Svojou snahou a ambíciou dokazujú, že úspech sa dá docieliť aj bez zaťaženia životného prostredia a mrhania neobnoviteľných zdrojov.
  • Táto šikovná rodinka si vybudovala maličkú farmu neďaleko Los Angeles, na ktorej sa
    to všetko praktikuje.

Častokrát máme vášeň byť iný a vytvoriť si svoj vlastný systém. Rodina Dervaesových sa takou to cestou vydala a dokazuje nám, že je to možné. Vybudovali si farmu o rozlohe štyroch ároch, ktorá im okrem sebestačnosti poskytuje aj vedľajší príjem. Ich ročná produkcia je zhruba 3 170 kg plodín. Nezabúdajme, že je to stále len zo štyroch ároch pôdy! Ich farmu dopĺňajú sliepky, ktoré ročne znesú viac ako 900 vajec a úle, v ktorých sa ročne vyprodukuje skoro 11 kilogramov zdravého medu.

Planting in the early morning drizzle

Uverejnil používateľ Urban Homestead Streda 1. novembra 2017

Dokonalý prístup

Za ich bohatou úrodou stojí princíp zvaný permakultúra. Permakultúra je založená na vynechaní syntetických hnojív a zanechaní solí a dôležitých minerálov v pôde. Ekológia je na prvom mieste, a tým sa riadia aj pri pestovaní. Ich príslušenstvá sú poháňane buď slnečnou energiou alebo vlastnou silou. Rodinné týždenné náklady na potraviny sú menej ako 14 dolárov (približne 11,34 eur). Túto sumu ovplyvňuje ich 90 percentná sebestačnosť. V ich domácnosti by sme márne hľadali mäso, pretože sú vegetariáni. To, čo neskonzumujú predávajú reštauráciám, vďaka čomu si ročne prilepšia približne sumou 16 260 eur.

Ich farma je inšpiráciou pre ostatných

Rodina je, bude a mala by byť inšpiráciu pre všetkých z nás. Svojimi myšlienkami a skutkami pomáhajú prírode a životnému prostrediu, ktoré sa im bohato odvďačuje. Podľa majiteľa farmy Julesa Dervaesa, práve metóda vytvárania premakultúry zreteľne napomáha regenerácii pôdy. Za čo svedčí aj dôkaz, že pred budovaním farmy bola pôda neúrodná a kamenistá, no teraz je ako z knihy.

Prostredníctvom kuracieho a kozieho hnojiva, biokompostom, popolom ba aj použitím mikroorganiznov dodávajú pôde potrené minerály a živiny. Vždy sa vyhýbali syntetickým hnojivám. Do roku 2007 používali iba organickú zmes NPK hnojiva, no aj tu onedlho vylúčili.

Farma je založená na vyvýšených záhonoch, vďaka ktorým pôda v spodných vrstvách dokáže absorbovať väčšie množstvo vody, čo je výhodou najmä v období sucha. Záhony sú vysiate plodinami, ktoré nažívajú v spoločnej symbióze. Rastliny ako paprika brokolica rastú spoločne so šalátom, ktorý pre nich predstavuje zelený koberec. Takto funguje permakultúra. Žiaden kúsok pôdy neostáva nevyužitý. To, že je to možné dokazujú aj tieto fotografie.

V prípade, že by sa vám tento spôsob pestovania zapáčil, môžete navštíviť stránku http://theurbanhomestead.org, ktorá sa stala inšpiráciou pre mnohých farmárov zo všetkých kútov sveta.

Pridaj komentár