Malé ovocie s veľkými účinkami, čučoriedky.

Brusnica čučoriedková

Čučoriedky poznáme ako plody liečivej rastliny brusnice čučoriedkovej, latinsky Vaccinium myrtillus.

Poznáme ich ako nízke kríčky s opadavými lístkami, ktoré nájdeme v ihličnatých lesoch a porastoch s kyslejšou pôdou.

Plody sú tmavomodré bobule s drobnými semienkami vo vnútri.

Táto rastlina kvitne od mája do júna a plody dozrievajú väčšinou neskôr, v auguste. Na čučoriedkach si pochutí snáď každý, aj keď ich možno niekto radšej konzumuje ako zbiera.

Málokto však vie o všetkých liečivých účinkoch celej rastlinky.

Brusnica čučoriedková

Liečivé účinky

Čučoriedka obsahuje dôležité prírodné antioxidanty, ktoré nám pomáhajú pri boji s rôznymi ochoreniami, dokonca i s rakovinou. Nájdeme v nich veľké množstvo vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre posilnenie imunitného systému a ako prevencia pri prechladnutí či infekčných chorobách.

Sú tiež výborný prírodný zdroj železa, preto pomáhajú i v boji s anémiou. Možno neviete, že drobné modré plody sú výborným liekom na hnačku a dezinfikujú celý tráviaci systém.
Vďaka močopudným účinkom prispievajú k lepšej detoxikácii a preto vám za ne budú vďačné aj obličky a močový mechúr.

Okrem plodov majú veľké liečivé účinky aj listy. Tie začiatkom leta zbierame do prútených košíkov a uskladňujeme vysušené. Používame ich k znižovaniu hladiny cholesterolu a cukru v krvi, ale aj pri rôznych tráviacich problémoch.

V každom období nás posilní aj chutný čaj/odvar, ktorý si pripravíme z dvoch čajových lyžičiek lístkov a približne 2,5 dcl vriacej vody. Zakryté necháme lúhovať asi 10 minút. Tento nápoj využívali už naše babičky, ktoré vedeli, že dokáže urýchliť aj liečbu močového mechúra.

čučoriedky

Urobte si zásoby na zimu

Toto výborné ovocie je samozrejme najobľúbenejšie čerstvé. Pre posilnenie zdravia sa odporúča skonzumovať aspoň hrsť denne.

Sušené zasa prispievajú k pestrosti v strave aj v zime, kedy sa nám zachová nielen chuť, ale aj veľa liečivých účinkov. Zbierame ich za slnka a sucha. Vlhkosti ich zbavujeme na teplom suchom mieste, nie však na priamom prudkom slnku. Raz za čas ich obrátime, premiešame a opäť rozostrieme. Spoznáme ich tak, že ak sú dostatočne usušené, sú aj po stlačení suché. V takomto stave sú výborné nielen na priamu konzumáciu a do koláčov, ale aj ako ozdoba na dezerty, či prípravu príjemne voňajúceho čaju, ktorý nielen chutí, ale zároveň podporí aj Vaše zdravie.

Pridaj komentár