Domáci recept proti vypadávaniu vlasov.

Zoznámte sa

Lopúch plstnatý je mohutná bylina, ktorú videl asi každý z nás. Lopúch rastie hlavne pri cestách, plotoch, v okolí hnojísk, pri lesoch ale prakticky ho nájdete skoro všade. Zberá sa hlavne koreň, ale používajú sa aj listy a semená.

lopuch plsnatý

Lopúch má veľké, široké listy srdcovitého tvaru, kvety kvitnú červenými až fialovými trubkovými kvetmi v oválnych tvaroch. Kvety sú chránené hákovitými listami, ktoré sa ľahko prichytávajú napríklad na srsť zvieraťa, a tak sa veľmi ľahko rozmnožuje.

Zber a spracovanie

Zbierame koreň, prípadne aj vňať alebo len listy a plody. Koreň zbierame v druhom roku života, na jar alebo jeseň, keď je šťavňatejší. Sušíme pri teplote 35 stupňov.
Najcennejší je koreň, ktorý sa umyje, rozreže na polovicu a suší v rúre alebo sušičke na max 50°C. Okrem koreňa sa tiež používajú mladé listy napríklad v kuchyni, a semená v kozmetike.

Lopúch plstnatý

Na čo je dobrý Lopúch plstnatý?

Mladé výhonky a olúpané stonky lopúchu sa používajú v bylinkovej kuchyni, no sú chutné aj čerstvé, surové ako zelenina. Dreň stonky má jemnú orieškovú chuť. V kuchyni sa používajú tiež korene, ktoré sa zberajú v jeseni v prvom roku vegetácie až do jari druhého roku vegetácie.
V tomto období ešte nie sú tvrdé a konzumujú sa buď za surova, alebo sa varia, či pečú. Korene lopúchov sa odjakživa používali tiež v ľudovom liečiteľstve. V dnešnej dobe je možné ho dostať v lekárňach. Koreň lopúchu je vhodný k detoxikácii organizmu a čistení krvi. Tiež sa používa na rôzne kožné choroby, predovšetkým na plesňové choroby kože, a tiež pomáha proti vypadávaniu vlasov. Podporuje ich rast a je účinný proti šupinám.

 

Vyrobte si olej proti vypadávaniu vlasov

Rozdrvené korene lopúchov vložíme do fľaše na zaváranie a zalejeme olivovým olejom. Fľašu dôkladne uzavrieme a odložíme na tmavé miesto odpočívať na cca 6 týždňov. Pozor! Fľašu je potrebné raz za týždeň otvoriť, aby zmizli vzduchové bubliny. Nakoniec zlejeme a raz za tri týždne vmasírujeme do pokožky hlavy.

Pridaj komentár